Με τον όρο πρόσθετα τροφίμων, (ο γνωστός κώδικας Ε- ) εννοούμε κάθε φυσική ή τεχνητή προσθήκη ουσιών σ ‘ αυτά, οι οποίες δεν αποτελούν συστατικά των συγκεκριμένων τροφίμων που καταναλώνουμε.

Τα πιο κοινά πρόσθετα που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων είναι τα αντιοξειδωτικά (για να μην χαλάνε τα προϊόντα εξαιτίας της φυσικής οξείδωσης από την επαφή με την ατμόσφαιρα), τα χρώματα, οι γαλακτωματοποιητές, οι σταθεροποιητές, οι πυκνωτικές και πηκτικές ουσίες, τα συντηρητικά, και οι γλυκαντικές ουσίες.

Οι περισσότερες ανησυχίες σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων έχουν να κάνουν με τα τεχνητά συστατικά που προστίθενται στα τρόφιμα.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ζώα παραγωγής τροφίμων, όπως στα κοτόπουλα και τις αγελάδες.
  • Τα αντιοξειδωτικά σε ελαιώδη, ή λιπαρά τρόφιμα.
  • Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το κυκλαμικό νάτριο και η σουκραλόζη.
  • Το βενζοϊκό οξύ σε χυμούς φρούτων.
  • Λεκιθίνη, ζελατίνες, άμυλο αραβοσίτου, κεριά, κόμμεα και προπυλενογλυκόλη σε σταθεροποιητές και γαλακτωματοποιητές τροφίμων.
  • Διάφορα χρώματα και χρωστικές ουσίες.
  • Το όξινο γλουταμινικό νάτριο.
  • Τα νιτρικά και να νιτρώδη σε χοτ ντογκ και άλλα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας.
  • Οι θειώδεις ουσίες σε μπύρες, κρασιά και συσκευασμένα λαχανικά.

Γνωρίζατε ότι τα περισσότερα από τα προσθετά αυτά βρίσκονται στην κατηγορία ‘junk food’ και επηρεάζουν καθημερινά την υγεία μας;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις αυτών των ενώσεων και του μεταβολισμού τους.

Πολλές εταιρείες τροφίμων απευθύνονται στα παιδιά μέσω διαφημίσεων με αποτέλεσμα να επηρεάζουν ενεργά τις διατροφικές επιλογές τους. Το μάρκετινγκ για τα παιδιά αποδίδει και η συντριπτική πλειοψηφία του, που απευθύνεται σ ’αυτά, είναι για τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική ποιότητα τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για την υγεία τους. Πολλά από τα δημοφιλή σνακς που αγαπούν τα παιδιά περιέχουν τεχνητές χρωστικές τροφίμων για να κάνουν το φαγητό να φαίνεται πιο ελκυστικό. Οι πιο συχνές χρωστικές τροφίμων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα παράγονται από το πετρέλαιο για να ενισχύσουν τα προϊόντα, όπως τα χρωματιστά δημητριακά, τα ζελεδάκια,τα γλυφιτζούρια, μπάρες δημητριακών και πολλά άλλα προϊόντα  που μπορεί τα παιδία μας να τρώνε καθημερινά.

Αυτές οι χρωστικές ουσίες έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Έρευνες έχουν δείξει τη συσχέτιση των ενώσεων αυτών με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής υπερκινητικότητας και έλλειψης προσοχής, παθήσεις των νεφρών, ανδρική στειρότητα, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού αλλά και με διάφορους τύπους καρκίνου.

Με γνώμονα την προστασία της υγεία σας αλλά και την υγεία των παιδιών σας, σας συμβουλεύουμε να προφυλαχτείτε από αυτές, για να γλιτώσετε  από κάποιες βλαβερές για τον οργανισμό σας, συνέπειες που απορρέουν από την χρήση των προσθέτων.

  • Δώστε στα παιδιά περισσότερες τροφές ολικής άλεσης και αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στο διατροφικό τους πρόγραμμα. Αν χρειαστεί δώστε τους τροφές που χρησιμοποιούν φυσικές χρωστικές.
  • Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά πριν αγοράσετε τα διάφορα προϊόντα και αν έχουν τεχνητά χρώματα, ειδικά Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3 και Orange B, καλύτερα να τις αποφύγετε.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τις τροφές των οποίων το χρώμα σας φαίνεται πολύ λαμπερό κι έντονο.
  • Όταν ψωνίζετε φρούτα, λαχανικά ή ψάρι, επεξεργαστείτε πρώτα το προϊόν πριν το αγοράσετε και βεβαιωθείτε ότι η τροφή δεν έχει εμπλουτιστεί με διάφορες τεχνητές ουσίες. Δεν είναι λίγοι οι έμποροι που προσθέτουν τεχνητές χρωστικές για να κάνουν το τρόφιμο να μοιάζει φρέσκο και πιο νόστιμο, γι’ αυτό γίνετε λίγο καχύποπτοι με τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιάζουν πολύ χρωματιστά.
  • Αποφύγετε να παίρνετε μαζί τα παιδιά για ψώνια στην υπεραγορά, καθώς πάντα παρασύρονται από τα χρώματα και επιλέγουν τις «ζωντανές», αλλά επικίνδυνες τροφές.
  • Γενικότερα, όσο μπορείτε αποφύγετε να αγοράζετε τροφές με τεχνητά χρώματα και έχετε υπόψη σας ότι όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες χρωστικές, συνήθως ξεπερνούν τις επιτρεπτές ποσότητες, ενώ μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι πολύ συχνά οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι εγκεκριμένες.

Κατά την παραμονή σας στο κατάστημα κινηθείτε κυρίως στους διαδρόμους με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φρέσκα και νωπά τρόφιμα και αποφύγετε μακροχρόνια παραμονή σας στους διαδρόμους με συσκευασμένα τρόφιμα, γλυκίσματα, κατεψυγμένα προϊόντα, ξηρούς καρπούς και αλμυρά σνακς.

Εξάλλου η λίστα σας καλό θα ήταν να περιέχει κυριώς φρέσκα τρόφιμα και όχι τυποποιημένα, καθώς τα χημικά πρόσθετα, οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μειώνουν δραματικά τη θρεπτική αξία των τροφίμων.

Η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων είναι ένα σημαντικό επιμορφωτικό βήμα για όλους τους καταναλωτές. Η σήμανση τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον υποχρεωτική σε μια πολύ ευρεία γκάμα προϊόντων και ο κάθε καταναλωτής που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τις διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων που αγοράζει.

Στον Πρίνο είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της ενσυνείδητης αγοράς τροφίμων γι’ αυτό πάντα θα σας παροτρύνουμε να παρατηρείτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε ούτως ώστε να είστε γνώστες του τι τελικά καταναλώνετε.

Δες που είναι τα καταστήματα μας σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Ακολούθησε μας στο Facebook και Instagram.