Μετά από έναν χειμώνα και την κατανάλωση πιο βαρέων τροφών είναι αναζωογονητικό να καθαρίσουμε και να ελαφρύνουμε το σύστημά μας με φρούτα και λαχανικά Είναι πλέον γεγονός ότι δεν μας λείπει φρούτο για φρούτο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι μεγάλοι έχουμε ξεχάσει τι προϊόντα έχει κάθε εποχή και οι νέοι δεν γνωρίζουν. Θες πεπόνι το Πάσχα θα το βρεις, άσε όμως που κανονικά θα πρέπει να υπάρχει μόνο το καλοκαίρι, το ίδιο ισχύει και με το κλασικό καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι, το οποίο μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και από τον Μάιο. Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις εποχές του χρόνου, χάρη στα θερμοκήπια και τις ορμόνες τα οποία βέβαια είναι χωρίς άρωμα, γεύση και βιταμίνες, αλλά αν θέλουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να είναι νόστιμα, θρεπτικά και αγνά (όσο γίνεται), υπάρχουν οι σωστοί μήνες που πρέπει να τα καταναλώνεις.

 

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επιλέγετε εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή αντίστοιχα. Για παράδειγμα τώρα που μπήκε η Άνοιξη, δηλαδή οι μήνες Μάρτιος έως και Μάιο, η φύση μας δίνει απλόχερα τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:

ΜΑΡΤΙΟΣ Φρούτα: Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια. Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.  Τα προϊόντα του μήνα: Σπαράγγια, παντζάρι, αντίδια

ΑΠΡΙΛΙΟΣ Φρούτα: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια Λαχανικά: Κουκιά, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια *Τα προϊόντα του μήνα: Μαρούλι, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια

ΜΑΪΟΣ Φρούτα: Βερίκοκο, κεράσια, μούρα, μούσμουλα, πορτοκάλια, φράουλες. Λαχανικά: Αντίδια, αγγούρι, αρακάς, βλήτα, κολοκυθάκια, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, ραπανάκια, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμυδάκια φρέσκα *Τα προϊόντα του μήνα: Βερίκοκο, αγγούρι, αρακάς θρεπτικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών

 

Φασολάκια: τα πράσινα φασολάκια, έχουν μόνο 44 Kcal σε ένα ολόκληρο φλιτζάνι και είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα η περιεκτικότητα των χλωρών φασολιών σε νερό είναι 90% και επιπλέον έχουν βιταμίνες Α, Β και C. Τα πράσινα φασολάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, διαιτητικών ινών και μαγγανίου, πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου και καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3, Β6), βιταμίνης Α και των ανόργανων συστατικών μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχουν επίσης, τα πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, β – καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Αρακάς: Ο αρακάς περιέχει κάλιο, φώσφορο (σημαντικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος), καροτίνη (προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες) και φυτικές ίνες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Ο αρακάς περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο αλλά και αντιοξειδωτικές φλαβόνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, καταπολεμούν τις φλεγμονές, ελαττώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων και βοηθούν στην εξουδετέρωση ιών και καρκινογόνων ουσιών.

Φράουλες: οι φράουλες περιέχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα) και βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Παντζάρι: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό και παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Σπαράγγια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης και φυλλικού οξέος. Καλή πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το σελήνιο, τον σίδηρο και φώσφορο, το κάλιο, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών.

Σπανάκι: Το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και εμφανίζει ισχυρή αντικαρκινική δράση, λόγω της ύπαρξης των φλαβονοειδών.

Το πορτοκάλι είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Είναι σημαντική όμως και η περιεκτικότητα του 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών. Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.Το πορτοκάλι όμως είναι συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης. Αποτοξινωθείτε και αδυνατίστε με φρούτα και λαχανικά της άνοιξης .

Μετά από έναν χειμώνα και την κατανάλωση πιο βαρέων τροφών είναι αναζωογονητικό να καθαρίσουμε και να ελαφρύνουμε το σύστημά μας με φρούτα και λαχανικά, των οποίων οι φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες θα αποτοξινώσουν τον οργανισμό μας αλλά θα συμβάλουν και στο αδυνάτισμα. Μια εύκολη αλλά συγχρόνως και αποτελεσματική λύση είναι τα αποτοξινωτικά – αντιοξειδωτικά ροφήματα τα οποία που μπορούν να φτιαχτούν από εμάς τους ίδιους χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μας χαρίζει απλόχερα η Άνοιξη.

Παράδειγμα ροφήματος- Χυμός ORAC:

Υλικά * ½ ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι * ½ μήλο * ½ μπανάνα * 1 κ.γ. τριμμένα φουντούκια * Λίγη κανέλα σε σκόνη *Διατροφικό σχόλιο: Εξοχη γεύση με σπουδαίες αντιοξειδωτικές ιδιότητες! Ιδανικός χυμός για άτομα με έντονη πνευματική εργασία, με δεδομένο ότι το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνονται ενισχύουν ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Προσθέτοντας στους χυμούς ξηρούς καρπούς και κανέλα πολλαπλασιάζουν την αντιοξειδωτική απόδοση των χυμών, προσθέτουν πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά και ταυτόχρονα μειώνουν το γλυκαιμικό δείκτη τους, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαδικασία του μεταβολισμού τους. Με την συνεργασία της Μυριέλλας Ιωάννου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Λεμεσού Κύπρου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.